Напрежението в бежанския лагер в Харманли отново ескалира, предаде репортерът на bTV Полина Ботева. В центъра се чуват викове и скандирания, както и чупене на прозорци. 

Премиерът в оставка Бойко Борисов пристигна по спешност в Харманли.

По последна информация са задържани над 200 мигранти, а 14 полицаи са ранени.

Сред тях няма тежко пострадали, служителите на реда са получили лекарска помощ, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. 

Напрежението е започнало около 19:45 ч., когато внезапно в лагера са се струпали полицейски части. Вътре голяма група мигранти са се събрали и са запалили огън. Те построили импровизирана барикада с част от контейнерите като щит между тях и полицията.

Снимка: bTV

По-рано главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че са задържани най-отявлените нарушители и спрямо тях ще започнат необходимите действия.

По думите му полицаите са използвали водни оръдия, халосни и гумени патрони, помощни средства, но не и сълзотворен газ, както беше първоначалната информация.

Репортер на bTV съобщи, че вече три линейки излизат от лагера.

„Размириците по никакъв начин не се провокират или предизвикват то служителите на МВР. Ако някой има желание да предизвиква размирици, служителите на МВР ще отговорят с необходимата сила”, категоричен е Костов.

Пред лагера са се събрали недоволни жители на Харманли, сред които има и майки с деца.

Някои от местните обаче заявиха, че някои хора не са от Харманли, и предположиха, че са дошли за провокации.

Властите помолиха хората да бъдат по-спокойни в действията си.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Бунтът на мигрантите избухна днес по обяд. На място веднага бяха изпратени екипи на полицията и жандармерията. Исканията на чужденците са лагерът отново да бъде от отворен тип и да могат спокойно да се разхождат в Харманли.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли.