Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.

От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Напрежението между българите и сирийците се увеличи и се наложи тази сутрин полиция да се намеси и да успокои спорещите граждани.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората от Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци, посочи кметът Ивайло Симеонов. Той е категоричен, че няма да пусне семейството. „Те трябва да намерят друго място, където да живеят. Не смятам да допусна който и да е да нарушава мира на моите съграждани”, заяви кметът.

Снимка: btvnovinite.bg

Акрам Наюф, представител на сирийците заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони. „Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН”, каза той.

В отговор кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората.

Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Снимка: btvnovinite.bg

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци.

В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.

„Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво”, споделя Фахим Джабер.

Не след дълго получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин.

Снимка: btvnovinite.bg

Така семейството попада в омагьосан кръг. „В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета, че са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което  те са заявили да пребивават. Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината”, коментира Димитър Киров от дирекция „Качество на производството за международна закрила".

Миналата седмица жителите на Широка лъка се разбунтуваха срещу настаняването на младежи от Афганистан в селото. След бунта двамата младежи бяха изведени от Дома за деца, лишени от родителски грижи.