На деветия ден след трагедията в Хитрино продължава изтеглянето на дерайлиралите вагони. Очаква се днес да бъде изкарана най-проблемната цистерна, която беше тампонирана и изпускаше газ.

Пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова посочи, че има общо два вагона с газ, които трябва да бъдат изправени, допълнително източени и след това изтеглени.

„Денят, в който жителите ще имат пълен достъп, ще се определи от времето, в което ще се справим с тази най-трудна в момента задача“, обясни тя и допълни: „Досега сроковете ги определяхме в седмици, после в дни, сега вече говорим в часове“.

По думите ѝ е възможно още във вторник хората да влязат в домовете си.

Очаква се и прокуратурата да се произнесе за причините довели до инцидента. Днес разследващите приключват работата си на терен и се прехвърлят в каменната кариера, където се съхраняват цистерните.

След среща на представители на кризисния щаб и жители на селото стана ясно, че все още няма яснота дали евакуацията ще бъде отменена утре. Пожарната също не даде гаранции дали ще успее да приключи операцията в рамките на днешния и утрешния ден.

„Съгласно плана, който сме разработили, би трябвало утре да сме вдигнали и последната опасна цистерна и да започнем процеса по допускането на хората, при условие, че не излезе нещо непредвидено“, каза шефът на пожарната гл. комисар Николов.

Ако нещата се развият по план, хората ще бъдат допуснати да се върнат в селото. Преди това екипи на енергото и ВиК ще направят последни огледи.

Пред bTV хората споделиха, че се притесняват дали от обгазяването ще има някакви последици за тях.

Вижте повече във видеото:

Вчера, макар и трудно, бяха правени огледи на разрушенията. Хората влизаха в домовете си с експерти, които описваха щетите от инцидента. Властите допускат жителите на селото контролирано, за да нагледат домовете и животните си.

Днес този прозорец е от 9:30 до 12:00 ч. „Ние бързаме бавно, всичко трябва да бъде внимателно направено, без никакви прибързани действия. Хората вече са изморени и най-малката грешка може да коства много“, предупреди шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

Как живеят евакуираните хора и каква е версията за инцидента на един бивш машинист – вижте във видеото: