Най-малко 150 са спасените от хората в Северна България щъркели. Само 6 от тях ще имат нужда от медицински грижи.

Екип на спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" обходи всички села из североизточна България, където има спасени щъркели, за да ги прегледа.

В шуменското село Климент са спасени около 20 щъркела, които местните намерили в безпомощно състояние в землището, предаде кореспондентът на bTV в региона.

За премръзналите вестители на пролетта хората се грижат вече четвърти ден.

Снимка: btvnovinite.bg
Четири от птиците са настанени в склад в кметството, а останалите са на топло в стопанска постройка на местната мандра, собственост на Уруч Сьолмез.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората им осигуряват храна - сурова риба, месо и вода. Уруч се помогнал и на млада сърна, която намерил със счупен крак в гората. Ветеринарните медици от центъра за диви животни в Стара Загора са проверили състоянието на птиците и са дали инструкции на хората как да се грижат за тях.

Снимка: btvnovinite.bg
Два от щъркелите са били с наранявания и са взети от експертите и за тях ще бъдат положени нужните грижи в центъра в Стара Загора. 

Сигнали за бедстващи щъркели в десет населени места в Бургаска област са подадени в Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите РИОСВ-Бургас. Сигнали са получени от жители на Карнобат, Айтос, Бургас, селата Атия, Росен, Дъскотна, Голямо Буково и др. Има и подаден сигнал за бедстващи щъркели в село Жельо Войвода в Община Сливен. Експерти на РИОСВ-Бургас са на проверка в районите.

От екоинспекцията в Бургас съобщиха, че при намиране на бедстващи птици в безпомощно състояние, трябва да се потърси помощ на "зеления" телефон на РИОСВ. Инспектори уточняват, че от помощ се нуждаят паднали на земята щъркели, допускащи хората до себе си и птици с обледенени и замръзнали крила.

Застудяването и снежната покривка през последните дни не застрашават живота на щъркелите. Водоемите не са замръзнали, има мишки полевки, с които щъркелите се хранят.

На места и жабите са излезли, така че птиците могат да намерят храна. Когато са нахранени, студът не е проблем за тях, информираха от РИОСВ.