Прогнозите на синоптиците за студ се оправдаха. Леденият въздух започна да обхваща цялата страна. Най-ниски бяха температурите на североизток. Минус 12° измериха в сряда сутринта в Драгоман, Разград и Добрич. Там северният вятър допълнително подсилваше усещането за студ. Четвъртък сутринта щебъде още по-мразовито.

В по-голямата част от страната живакът ще падне до около минус 10°, но най-студено ще е отново в североизточните райони - минус 15°, минус 16°.

Студът в Добрич не уплаши добруджанци. „Студеничко си е. Преди няколко години беше минус 28° и пак щяхте да ни видите по улиците”, казват обаче местните.

Част от жителите на града обаче не отидоха на работа. „Ние сме строители...Всичко е замръзнало и просто няма как. Нито вътре може да се работи, нито отвънка може да се работи”, обясниха те.

Независимо от времето, всеки ден футболистите на Левски провеждат тренировка. Не всички от отбора обаче са калени - на сняг и минус 10° се оказа студено за тунизийското попълнение на клуба Аймен Белаид. Само преди седмица футболистът е бил в родния Тунис, където зимните температури са достигнали 25°.

Студът повишава сърдечно-съдовата смъртност. С понижаването на температурите, кардиолозите отчитат увеличение на инфарктите и хипертоничните болести. „В студените месеци на годината има по-често пристъпи на гръдна болка, които са в сутрешните часове на деня при първо излизане на студ. Справянето с това нещо е взимането на редовно предписаните медикаменти и сутрин някакъв тип загряване преди излизане на студено”, обясни кардиологът в УМБАЛ „Софиямед” доц. д-р Добри Хазърбасанов.

Лекарите препоръчват хората със сърдечни болести да не излизат при ниски температури.