Най-модерният център за трансплантация на стволови клетки в Източна България беше открит в болница „Св. Марина" във Варна в понеделник. Очаква се да бъде решен проблемът с чакащите за процедурата онкоболни пациенти.

Трансплантацията на стволови клетки е животоспасяваща за онкоболни пациенти. Освен стандартната процедура във варненската болница ще се извършва и автоложна трансплантация със собствени стволови клетки.

„Всички химиотерапевтици увреждат костния мозък, и ние преливаме тези клетки, за да възстановим костно-мозъчното кръвотворение на пациента. По този начин го спасяваме. Това е един вид спасяваща терапия”, обясни началникът на Клиниката по хематология към УМБАЛ „Св. Марина" доц. Риана Герчева.

Подобни центрове има в София и Пловдив, но капацитетът им е недостатъчен да обхване всички болни в страната. Затова на някои се налагаше да пътуват за лечение в чужбина. „В сравнение с Израел ще излиза много по-евтино”, обясни помощник-ректорът на Медицинския университет във Варна инж. Деян Грънчаров.

„Тези пациенти, които са при нас, в нашата клиника, и всъщност изпускат подходящия момент за трансплантация поради административни и други причини и се надяваме, че всъщност вече няма да е така”, обясни д-р Трифон Червенков.

Очаква се центърът във Варна да обслужва до 100 пациенти на година. Процедурите са безплатни и се финансират от държавата. „Разполагаме с прекрасни шест бокса, така се наричат тези индивидуални болнични стаи, в които ще лежи всеки болен, и ще можем много бързо да реализираме трансплантации на всички нуждаещи се пациенти", разказ д-р Риана Герчева.

Освен клинични дейности ще се извършват и научни изследвания.