Заключението от Протокола за извършена на 5 март 2015 г. проверка от Столична регионална здравна инспекция в Националната гимназия за древни езици и култура "Константин Кирил Философ" на ул. "Баба" 16 е, че "училището има готовност за провеждане на учебни занимания". Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на културата.

По време на проверката, която се е провела и в присъствието на директора на училището Мариела Папазова, е направена инспекция на състоянието на всички класни стаи, специализираните кабинети, сервизните помещения, училищната спортна база и съблекалните, както и на водоснабдяването, канализационната система, осветлението и отоплението в реновираната сграда на училището.

Сагата с НГДЕК започна, след като училището се премести от кв.”Модерно предградие” заради ремонт, напаравен с евросредства. Гимназията беше настанена в центъра на София, в закрито училище до Женския пазар. Родители, учители и деца поискаха да останат там, докато Министерството на културата и някои семейства на ученици настояха за връщане в покрайнините на София.

След поредна тежка среща в културното ведомство, един от преподавателите почина, а десетки негови колеги подадоха оставки.