Министерството на културата започна проверка на състоянието на античните находки от Ларгото в София.

След репортаж на bTV, че те са потънали във вода и има риск да бъдат загубени безвъзвратно, специалисти направиха оглед на място. Според експертите незабавно трябва да се направи изпомпване на водата.

Опасност за разкопките има, заяви пред bTV зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

След като вчера кметът на София Йорданка Фандъкова апелира в отворено писмо до служебния министър на културата за спешни мерки за аварийна консервация на археологическите находки, Мартин Иванов и Тодор Чобанов се срещнаха на обекта, за да обсъдят възможности за решаване на проблема.

Експертна комисия с участието на инженери, архитекти и археолози трябва в много кратък срок да препоръча какво да се направи на първо място за трайното отводняване на терена.

Има конкурсна процедура по изграждане на античния комплекс "Сердика", но тя в момента се обжалва пред КЗК. „Нямаме никаква информация нито право да питаме кога ще се вземе решението, нито след това дали то няма да мине през съдебна процедура, но всички сме притеснени за това, което лежи в сърцето на София и което може би ще бъде безвъзвратно унищожено”, каза министър Иванов.

По повод финансирането той посочи, че в бюджета на Министерството на културата няма средства за подобни аварийни ремонти и за спасителни консервации и те трябва да се търсят по друг начин. Повече вижте във видеото!