Международен екип от ветеринарни лекари на фондация "Четири лапи" преглеждат днес лъвовете в зоопарка в Разград. Акцията за животните е част от сключено споразумение между организацията и кмета на общината д-р Валентин Василев за подобряване на условията за настанените в зоопарка животни, обясни Явор Гечев от фондация "Четири лапи", цитиран от БТА.

В разградския зоопарк се отглеждат пет възрастни лъва. Гечев уточни, че медицински преглед на животните никога досега не е правен. Той посочи, че екипът от специалисти ще извърши обстоен преглед на животните, за да се установи дали те страдат от заболявания, които налагат лечение или друга лекарска намеса.

Мъжките ще бъдат вазектомирани, за да се предотврати възможността за размножаване. Ще бъде направен пълен ехографски преглед на животните, ще бъдат така също прегледани и очите на всяко едно от животните.

Лъвът Асен утре ще бъде транспортиран в София, където ще бъде подложен на пълно изследване със скенер. По думите на Гечев животното има проблеми с костите, вероятно рахит. Лъвът ще бъде настанен временно в софийския зоопарк, където ще остане под постоянно наблюдение, докато състоянието му позволи да бъде транспортиран до някое от убежищата за големи котки на фондацията.

Освен лъва Асен още два лъва от зоопарка ще бъдат изпратени в убежища на фондация "Четири лапи" или на партньорски организации. В Разград ще остане само по-младата двойка мъжки и женски лъвове, коментира Явор Гечев. В началото на новата година предстои в спасителен център за животни в чужбина да заминат и двете малки лъвчета, които се родиха през септември в зоопарка в Разград. В момента те са под грижите на специалисти във ветеринарна клиника в София, в добро здравословно състояние са, скоро ще бъдат и ваксинирани, допълни Гечев.

Той коментира, че условията за отглеждат на лъвовете в разградския зоопарк не са добри

„Няма обогатяване на средата, животните както виждате не са активни през деня, тоест не им се създават условия те да бъдат активни, от друга страна самият зоопарк, за да отговаря на законовите изисквания, трябва да изпълни още много условия”, добави Гечев.

По думите му обаче според проучване, направено от фондация "Четири лапи" за ситуацията в зоопарковете в страната се оказва, че много от тях не отговарят на законовите изисквания. Според него Министерството на околната среда и водите като контролен орган трябва да "притисне" тези общини, които не желаят да приведат зоопарковете си в съответните изисквания или да ги затворят или да намерят друго решение.