Родители от пернишкия квартал „Могиличе” се готвят за протест, след като единствената детска градина в квартала беше разделена на общинска и частна.

Това е станало с решение на Общинския съвет в миньорския град, което е в полза на фирмата на… председателя на групата на ГЕРБ Румяна Гьорева.

В резултат в момента половината сграда е реновирана, а другата се руши.

„Дълги години се опитват да ни затворят детската градина”, посочи пред камерата на bTV Симона, която е един от организаторите на родителския протест. Миналата година били събрани 700 подписа в подкрепа на градината, като от общината заявили, че ще я запазят.

На 19 януари т.г. обаче местният парламент решил половината сграда да бъде дадена под наем. Получила я фирмата на Румяна Гьорева, създадена две седмици по-рано. Директорът на общинската детска градина (подчинен на кмета Вяра Церовска, също от ГЕРБ) дала писмено съгласие са съжителството на двете заведения, без да се допита до родителите дали ще се създаде напрежение.

„Изкарват нашите деца за 3 месеца от детската градина за ремонтни дейности, които не ни касаят”, оплака се Симона и допълни, че обещанията за смяна на дограмата и в общинската част останали неспазени. По същия начин стои и въпросът с останалите ремонти, които трябвало да се финансират с наема.

Румяна Гьорева
Снимка: Facebook

Според Румяна Гьорева конфликт на интереси в случая няма.

„Не виждам конфликт на интереси. Излизам с името и с лицето си. Тази сграда или поне половината от нея пустее от години. И аз мисля, че това е една инвестиция, която е полезна за общината. Ще бъде полезна и за децата”, е мнението на Гьорева.

„В държавата има правила, има институции, които отговарят за конфликта на интереси”, заяви и Евелина Любомирова от дирекция „Образование” в Община Перник.

Тя категорично отрече информациите, че частната детска градина е ремонтирана с общински пари и подчерта, че „ще се предприемат мерки и другата част да бъде така добре изглеждаща”. По думите ѝ там и до момента са правени ремонти.

„Това е огледало на начина, по който ГЕРБ управлява Перник. Кой ще обясни на тези деца, че не могат да отидат в красивата част? (...) Не може да ме убеди кметът, че като вносител на това предложение не е знаел и не е очаквал какво ще се случи”, коментира общинският съветник Ралица Андреева от БСП, която е гласувала „Въздържал се”.

От общината обещаха  да ремонтират и другата част от детската градина, но не е ясно кога това ще се случи. Родителите се заканиха, ако това не стане до 1 септември, да не пуснат деца в частната градина.