Снеговалежът в комбинация с ледения вятър е причината за проблемите със стрелките, причинили затруднения в движението на влаковете на Централната жп гара в София. Това обясни в ефира на bTV директорът на гарата Николай Камберов.

В понеделник заради изключително ниските температури, железопътните стрелки на гарата бяха обледенени и замръзнали, което доведе до нарушаване на графика за движение на влаковете.

Подобни проблеми има за първи път от 5 години. „Това не е първа зима, но лошата комбинация на метеорологични условия – вятър и снеговалеж, доведе до проблеми със стрелките. Температурите не оказват голямо влияние, а снеговаляването – снегът попада между езиците на стрелките. И сега температурата не е висока, но проблеми няма”, подчерта Камберов.

Той обясни техническия механизъм, по който работят стрелките. „Стрелката има подвижна и неподвижна част, тя трябва да прилепне плътно до жиците и да заключи плътно електрически, след което влакът безопасно влиза в гарата. Снегът влиза между двете части и не може да се случи този електрически контакт и влакът не може да влезе в стрелката”, посочи директорът на гарата.

По думите на Николай Камберов, влаковете закъсняват, но безопасното им придвижване в гарата е най-важно.

Той отхвърли информацията, че чакалнята на гарата е била затворена в 23:00 часа. „Последният влак към Бургас замина в 1:45 през нощта”, уточни той.

„Каквтото зависи от експлоатационния персонал на гара София, ще бъде направено”, увери още директорът на Централната жп гара в София.