Напрежение се усеща сред жителите на Кресна заради възможността старото военно поделение да се превърне в бежански лагер. Местните разбрали от кмета си за идеята на държавата - за оказване на помощ при нужда - и готвят гражданско неподчинение.

Самият градоначалник твърди, че е чул за намеренията от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Самата община има претенции към имота и иска да привлече инвеститор за него.

От МВР признаха, че са оглеждали казарми, в т.ч. и в Кресна, но на този етап нямат намерение да настаняват бежанци.

Пазачът на обекта разказа, че големият терен е оглеждан и от военни, и от чуждестранни представители. „Казаха, че много ремонт трябва да се направи и засега не е гаранция, че ще ги доведат тук”, допълни мъжът.

Хората плашат с протест по границата – както в съседна Гърция.

„Ние гледаме всеки ден да ги успокояваме, обаче те виждат присъствие на военни, идват и оглеждат поделенията, така че между гражданите има шушукания и действително има напрежение. Заставам изцяло зад мнението на гражданите. Условията са лоши, няма ток, няма вода, няма тоалетна, канализацията я няма. Просто е немислимо да се приемат бежанци. Точно на фона на беднотията, на безработицата да имаме бежанци - абсурд!”, каза кметът Николай Георгиев.

Старото поделение е в окаяно състояние, с изпочупени прозорци и самите сгради се рушат. Ако категорично бъде решено то да се превърне в нов дом за бежанците, ще се наложи да се прави голям ремонт.