Жителите на гоцеделчевското село Борово се оплакват, че на метри от къщите им животновъди отглеждат крави и прасета и замърсяват въздуха, почвата и водата в района. Потърпевшите се страхуват и от зарази.

Краварникът се намира в непосредствена близост до къщите на жителите на Долно Борово. „Проблемът е много голям и с миризмата, и с комари, бълхи, да не говорим за такива, и какви салмонели, какви болести идват от тия крави, от тия свинарници тука”, възмутена е Росица.

Миризмата става непоносима вечер, когато теренът се мие с маркучи, а водата отива направо в реката. „Всичко върви по дерето, а от дерето до къщата на тия хора има един метър”, показва друга потърпевша Атанаска Григорова.

Шумът също е непоносим. „Кучетата лаят, свинетата цикат, не можеш нито да спиш, нито прозорец да отвориш, нищо”, допълва Росица.

Собствениците на фермата твърдят, че спазват всички изисквания за хигиена, а отпадъците изхвърлят на километър от селото. „Какво замърсяване? Ето, ето ни тора, ето ни ремаркето, това ремарке събира си, те много добре знаят, всеки божи ден тора се изважда”, категорична е собственичката на краварника Елза Караилиева.

„Всеки ден се чисти, те у тях не си чистят толко, колко ние чистим на животните”, допълва другият собственик Илия Караилиев.

С десетките жалби от живеещите в селото се е заела общината. Заради летния отпуск на служителите в отдел Екология конкретни мерки могат да бъдат взети чак през септември. В момента се проверява и дали има незаконно строителство.