Какво е да си бил жител на…Сталин? Отговор на този въпрос търси европроект, обединяващ няколко града в Централна и Източна Европа, които са носили името на съветския лидер.

На 20 декември 1949 г. Варна официално е преименувана на Сталин. По случай 70-ия рожден ден на съветския лидер. Всичко се случва буквално за ден.

„Работниците от различни фабрики във Варна искат да се преименува града в чест на Сталин. Още на същия ден е свикан извънреден съвет на Градския народен съвет”, разказва Златка Антова от Регионалния исторически музей. Според контраадмирала от запаса Румен Попов в цялата страна е имало „еуфория” и градовете са се надпреварвали кой да вземе името на Бащата на народите.

Снимка: bTV

Бързо след това на входа на Морската градина е издигнат и 6-метров паметник на Сталин. Срещу този на Стефан Караджа. „Зевзеците казваха – Стефан Караджа казва на Сталин „Ни крачка напред – иначе ще стрелям с пищовите”, спомня си бившият говорител на Радио Варна Ганчо Минчев. За този виц тогава обаче вкарват в затвора. С новото име се засилили и сталинските методи.

Повече от 60 години по-късно в града все още съществуват следи от периода. Като например един малък метален капак на улична шахта, на който е изписано, че е произведен в град Сталин.

Паметникът на Сталин е премахнат през 1962 г. – 6 години, след като Варна си връща името. И до днес обаче е останал един любопитен факт – Йосиф Висарионович Сталин все още официално се води почетен гражданин на Варна. Общинският съвет никога не се е събирал, за да отмени решението взето преди близо 70 години.