Моментът за реставрация и укрепване на паметника "1300 години България" отдавна е отминал и това са факти. Това не са емоции, това не е оценка за художествена стойност или за идеите на автора. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в Столичния общински съвет, цитирана от „Фокус”. Повод за позицията й е недоволството покрай демонтирането на паметника от пространството около НДК.

„Демонтажът се извършва под ръководството на експерти от музея за история на София“, обясни тя. „Срокът за  е около месец и половина. Той се прави на етапи, изключително внимателно, без бързане, да не се повредят допълнително конструкциите“, посочи кметът.

„Дефектите в конструкцията се появяват очевидно няколко години след неговото изграждане, за това свидетелстват доклади на тогавашния директор на НДК“, поясни Йорданка Фандъкова.

 „Решението е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция. В случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той първо трябва да бъде отстранен и след това възстановен“, каза още тя. 

Веднага след демонтажа и обезопасяването се надяваме да успеем да върнем на мястото един от най-важните елементи от паметника от 1-ви и 6-ти пехотен полк- лъвът, който е бил в центъра на разрушения мемориал, добави Фандъкова.

Кметът на София добави, че няма информация да е имало предложение на инициативен комитет за възстановяване на паметника. По думите й решаването на казуса е продължило 10 години и е било подложено на редица дискусии и обсъждания.

Междувременно общинските съветници от БСП в София заявиха, че ще се включат в третия протест за запазването и възстановяването на паметника. Защитниците на монумента настояват да бъде възстановен така, както е изглеждал вместо да бъде разрушен.