Противоречивото изгонване на легално пребиваващи у нас сирийски семейства от село Розово – акт, който раздели обществото на възмутени и ликуващи, получи своето косвено обяснение. Населеното място било „едно от най-чистите от етническа принадлежност”, обяснява в кметът на Розово Теодора Георгиева в своя „докладна” до градоначалника на Казанлък.

Въз основа на написаното, последният - Галина Стоянова, отказва да издаде адресна регистрация на бежанците, съобщава БГНЕС. Отказът е в пълно противоречие на закона, тъй като чуждите граждани са с редовни документи и са били проверени от полицията.

Ето и пълния текст от официалния документ:

"Село Розово е едно от най-чистите от етническа принадлежност села на Община Казанлък. На 24.04.2014 г. на територията на селото бяха настанени 17 сирийски граждани. Това доведе до спонтанна реакция от страна на населението, което събирайки се пред имота, в който са/настанени бежанците, изразиха своя протест и негодувание от факта за новозаселилите се. За кратко време бяха събрани множество подписи от жителите на селото против настаняването на бежанците на територията на нашето село.

Изразявам силно притеснение от факта, че напрежението ще ескалира и последствията ще бъдат крайно непредвидими, както за сирийските бежанци, така и за местното население.

С уважение,
Теодора Георгиева
Кмет на с. Розово
Докладната записка е адресирана до г-жа Галина Стоянова, кмет на Казанлък"

Преди дни жителите на село Розово въстанаха срещу 17 сирийски бежанци, сред които и няколко малки деца. След множество протести и заплахи за саморазправа с чужденците, трите семейства, настанили се легално в къща под наем, бяха принудени да си тръгнат и да търсят другаде подслон.

Снимка: БГНЕС

 

Йовчев: ГЕРБ трябваше да се разграничат от кмета си в Розово

Междувременно скандалът с ксенофобските настроения в селото очаквано стана част от "предизборния инструментариум". Вътрешният министър Цветлин Йовчев подчерта, че реакцията по случая е била неадекватна – и на местната власт, и на партии. Той коментира, че е неприятно изненадан от докладната на кмета на Розово, визирайки твърдението й, че селото е "етнически чисто". Според него, именно тя е възможно да е провокирала подобни действия в местните.

"Да, наистина трябваше да има декларация, но от страна на ГЕРБ. И в тази декларация трябваше категорично да се разграничат от своя кмет, който говори за етническа чистота", каза шефът на МВР.

"Това, което се случи в Розово, вярвам, че не отразява нагласите на обществото", допълни той в Бургас след заседание на МС.

Йовчев подчерта, че реакцията срещу бежанците нарушава техните права на постоянно пребиваващи в България. Министърът посочи, че Агенцията за бежанците няма отношение в този въпрос, защото те не са с такъв статут вече. Йовчев призова правозащитните организации също да се намесят, а не "да търсят проблем там, където няма".