Почти два пъти повече пациенти чакат пред лекарските кабинети заради мръсния въздух, сочат данните на пулмолозите. И без да имате вирусна инфекция, мръсният въздух може да се отрази на организма ви и да предизвика остра кашлица, болка в гърдите и дори повръщане.

Сред най-разпространените мерки в борбата срещу фините прахови частици са маските за уста. Колко ефективни обаче са те? Медицинската маска, която масово се продава в аптеките, е неефективна само час след слагането си. Тя дори може да се превърне в източник на зараза, тъй като пропуска газове и фини прахови частици.

„Медицинската маска няма да бъде полезна, защото тя не уплътнява, тя защитава нас, лекарите”, посочва пулмологът д-р София Ангелова.

Препоръчват се маските с активен въглен, които приличат на противогази. Даже и медиците не си представят хора по улиците с такива.

Петър Живков е създал нов тип маска с вентилатор, клапа и многослоен филтър. Засега е само прототип, но до няколко месеца умната маска ще бъде напълно завършена.

Лекарите коментират, че в замърсена среда даже плътен плетен шал може да се окаже достатъчно добра защита.