Започването на строителство при бл. 70 в ж.к. „Младост“ 1 днес, в момент, в който имаме новоизбран кмет, който обаче още не е встъпил в длъжност, е безпардонно и недопустимо, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук страницата си.

В неделя независимият кандидат Десислава Иванчева, подкрепена от партията „Нормална държава“, спечели частичните избори за кмет на район „Младост“ с 59,82%, като изпревари кандидата на ГЕРБ. Днес жители на квартала излязоха на протест, след като строителна фирма се опита да загради и разкопае карето между 9 ОДЗ и блоковете 70, 71 и 77.

„Поставянето на строителна ограда точно в този момент е на първо място провокация към гражданите, които показаха своята активна позиция в последните месеци. На второ място, това е провокация както към избрания кмет, така и към започналата от мен ревизия на строителните разрешителни“, посочва Фандъкова.

„След началото на протестите с главния архитект взехме решение да спрем всички искания за издаване на нови строителни разрешителни от собственици на частни имоти. След встъпване в длъжност на новия кмет Десислава Иванчева ще ѝ предоставим цялата информация, за да бъдат проведени обществени обсъждания в района“, отбелязва столичният кмет.

По-рано днес Фандъкова поздрави Иванчева и коментира, че „кметът не просто трябва да иска пари, а да подготвя и да защитава своите проекти така, както аз го правя пред Столичния общински съвет, правителството и ЕК. Да управляваш район, означава да носиш отговорност и да намираш баланс между всички граждани“.

Новоизбраният кмет ще има възможността да организира по всеки конкретен случай обсъждания с гражданите, с инвеститорите, със строителите и да даде предложения за решение на всеки конкретен казус, отбеляза Фандъкова. Според нея така новият кмет ще успее да изпълни поетите към гражданите ангажименти.