На тайни места в София ще се измерват вредните емисии от автомобилите. Акцията започна преди няколко дни, а мобилни лаборатории ще има на общо 4 локации в столицата. 

Пътят на мястото, където се отчита въздуха, е маркиран с колчета и конуси, които уведомяват шофьорите да внимават и съответно пазят апаратурата. Камера снима номера на минаващите коли, а по-надолу лазери, засичат скоростта. Последният апарат измерва вредните емисии. 

Глоби не се предвиждат. Кампанията цели да уведоми шофьорите за това колко замърсява въздуха автомобила им и да представи статистика за това.

Елица Панайотова, координатор на програма "Зелена София" към Столична община,  посочи, че целта е да се видят емисиите в реално време на автомобилите.

Водачите или ще получат писмо или на момента на преминаването си могат да обърнат внимание на табло, което ще покаже червено, жълто или зелено лице. Червеното значи, че емисиите са над нормата, жълтото, че има средни емисии и зеленото усмихнато личице показва, че колата не замърсява. 

Проучването ще продължи 2 седмици, а резултатите ще бъдат обявени в края на октомври.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!