След Оряхово, пенсионери в гр. Дунавци, Видинско също са измамени да платят за „лечебни” завивки, матраци и възглавници.

Схемата е същата – десетки пенсионери са поканени лично и събрани в местния пенсионерски клуб да им бъдат представени продуктите. За да мине омайването необезпокоявано, търговците настояват всички да изключат мобилните си апарати.

След като съобщават сумата от 2800 лв. търговците решават да им направят и „промоция.” За комплект от матрак, възглавница и завивка им искат 1300 лв. Дори им предложили лотария – който изтегли печелившо билетче получава намаление от 300 лв.

Собственици на луксозната стока стават няколко души. „Сложих го на спалнята си, обаче то взе да ме задушава и аз не посмях да стоя дълго време”, описва Бориска Борисова. След като се усъмнила прочела договора си за покупката и разбрала, че дължи 1750 лв. От тях 1300 за фирма „Премиум”, а другата за банката.

В банката разбира, че няма кредит на нейно име и тя връща стоката. Спасява се заради бързата си реакция и неизтеклия срок за одобрение на кредита. Така се отървават и останалите.

С жалбите се занимава Окръжната прокуратура във Видин. Проверката по тях обаче все още не е приключила.

По жалби на излъгани в Монтанско пък от Комисията за защита на потребителите е заведен колективен съдебен иск. В много от случаите потърпевшите върнали парите си със съдействието на комисията.