Обрат в делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев. Съдът го върна на поста му като градоначалник. Той беше отстранен преди седмица от окръжните съдии, тъй като срещу него има повдигнато обвинение за длъжностно престъпление при строежа на зоологическата градина в града. Обвинен е, че е ощетил общината с един милион лева.

Днес трима прокурори опитаха да убедят Апелативния съд под тепетата, че градоначланикът може да повлияе на свидетели по делото. Съдът обаче прецени, че няма доказателства, които да подкрепят това твърдение.

„Удовлетворен съм от решението, съвестта ми е абсолютно чиста, ще съдействам на прокуратурата да направи обстойна проверка, да изясни ситуацията”, коментира Тотев.

Адвокатите на Тотев изтъкнаха,че  няма доказателства той да е извършил престъплението, за което е обвинен - имотна облага от един милион лева за строителната филма,изградила зоокъта.

 „Не може хипотетично да се отстранява който и да е от длъжност, самият факт, че това беше направено, показва, че нещата срещу господин Тотев не са съвсем свързани с правото”, отбеляза адв. Илиян Василев.

През цялото време в залата Тотев бе подкрепян от активисти на ГЕРБ и общински съветници.

Междувременно пък от БСП-Пловдив поискаха кметът да напусне общинската фондация „Пловдив 2019”, защото, според тях, опетнявал имиджа на бъдещата Европейска столица на културата.