Във Враца извършват повторен оглед на щетите, нанесени от урагана през почивните дни. Сигналите за поражения от стихията надхвърлят 80, а щетите се изчисляват на 700 хиляди.

Най-пострадалото семейство е настанено в общинско жилище. Погребали преди броени дни сина си, семейство Алексиеви са изправени пред нова житейска трагедия. Покрив от съседна кооперация се стоварва върху дома им и го прави опасен за живеене.

Ще останат в общинското жилище докато домът им се ремонтира. „Намерихме строител, който да извърши ремонта и един от големите строителни магазини в града ще дари материали”, обясни зам.-кметът Мария Попова.

Междувременно част от потърпевшите започнаха сами да ремонтират домовете си, други подават молби за обезщетения.

Стана ясно още, че не само вятърът, но и некачествено строителство са довели до изтръгването на цели покриви. Сред отнесените например има такъв, който е бил ремонтиран преди две години.„Този начин на изграждане на такава лека покривна конструкция не е за препоръчване за такава височина, на която се намираме сега”, обясни началникът на отдел „Публична инфраструктура” Огнян Цветков.

Обмисля се вариант част от най-пострадалите собственици да бъдат подпомогнати с еднократна помощ от 2000 лева. Парите се отпускат с решение на Общинския съвет.