В навечерието на Великден, една църква има нужда от помощ. Храмът-ротонда „Свети Георги Победоносец” в София има нужда от средства, за да се възстановят външните му стени и да бъде сканиран.

Снимка: Ладислав Цветков

Църквата „Свети Георги Победоносец” е най-старата запазена сграда в града. Построена е през четвърти век и никога не е разрушавана. Стените й пазят пет слоя стенописи, въпреки че храмът е преживял земетресение и военни нашествия. „Най-ценен като изкуство е стенописът от 9-ти век. Той е в барабана на купола, един от летящите ангели”, разказва отец Йоан, председател на църковното настоятелство.

Последната реставрация на храма е от 1998 година. Сега външните зидове на църквата се рушат. Според оценка на експертите са нужни 200 хиляди лева, за да се реставрират и опазят. Настоятелството на храма иска да сканира църквата. Така, тя ще може да запази автентичния си вид и ако в бъдеще има нужда от реставрация, то тя ще се случи с прецизна точност.

Ако искате да помогнете за реставрацията на храм-ротонда „Свети Георги Победоносец”, изпратете текст DMS ROTONDA на номер 17 777.