Има проблем с дървата за огрев в Разлог. За да си осигурят отоплението през зимата, местните хора търсят фирми, които се занимават контрабандно с дърводобив.

Хората могат да си купят дърва за зимата като подадат заявление в горското, след което да получат разрешение за добив на дървесина от държавния фонд. За поредна година обаче легалният и по-евтин начин се оказва мисия невъзможна.

Ще бъде изготвен график, ще има съобщения в информационните табели по кметства и така ще се уреди начинът, по който технологично ще се снабди самото население с дърва за огрев”, заяви директорът на ДГС-Разлог Здравко Чилев.

„Бяхме уверени, че тази година ще се стремят по-рано да дадат така наречените разрешителни за добиване на дървесина, за да се избегнат проблемите, които бяха за рязане в ноември и декември, което пък затрудняваше домакинствата”, каза кметът на Разлог Красимир Герчев.

В общината се приемат заявления, но все още не е ясно кога те ще бъдат разгледани. Затова хората избират да си намерят доставчик. Дървата от частници излизат двойно по-скъпо, но пък са сигурни, че ще ги имат за зимата.

От горското стопанство в Разлог съобщават, че определеното за тази година количество е 5 800 кубика. То ще се разпредели по равно между всички подали молби, но едва след като мине пожароопасният сезон. Дотогава обаче хората вече ще са си подсигурили топла зима - с помощта на дърводобивни фирми или частни лица, които се занимават с дърводобив нелегално.