Ще продължим битката със зъби и нокти за защита на терена в кв. "Стрелбище" като част от зелената система с привеждането му в режим на озеленяване. Това заяви пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков след гласуване от Столичния общински съвет на точка, свързана с терена, на който строителна фирма възнамерява да построи небостъргач.

Местният парламент гласува единодушно да прекрати процедурата за 44-етажната сграда.

Здравков коментира, че това е едно от действията, които се правят, за да се атакува като нищожно решението на съда за терена. „Тази градинка ще остане такава и ще трябва да намерим формата. Апелирам към инвеститорите да проявят достатъчно разум, да влезем в преговори и да търсим замяна на този терен, който адекватно да предложи бъдещо застрояване”, заяви той, цитиран от БТА.

Общинският съветник Силвия Христова заяви, че ще отстояват за запазване на терена за озеленяване. По думите й са извършени редица проверки, направена е картотека на дървесната растителност, не е одобрявано абсолютно нищо, което касае строителството на този терен.

Заради неизпълнение на решението архитект Здравков търпи глоби. „Това говори за една преднамереност, защото в рамките на един ден получих две глоби за общо 11 000 лв. Те са обжалвани, но от тази седмица отново има сигнал в прокуратурата срещу мен”, коментира Здравков.

Теренът, на който строителна фирма иска да изгражда небостъргач, стана повод и за протести на жители на квартала. Инвеститорът обаче победи общината в съда и на този етап не възнамерява да се отказва от намерението си.