Разноцветни хвърчила изпъстриха небето над Аспаруховския плаж във Варна, където за втора поредна година се проведе Фестивал на хвърчилата.

Участниците използваха благоприятния вятър, за да покажат майсторките си умения в управлението на оригинални и атрактивни модели хвърчила. Тази година във фестивала се включиха и участници от Италия и Турция. Ентусиасти от южната ни съседка дори издигнаха днес в небето най-голямото хвърчило, синя усмихната мечка с височина от 9 метра.

В рамките на събитието ще има класация не само за най-високо летящото, но и за най-оригиналното и най-акробатичното хвърчило. Шоуто трябва ще завърши с пускане на светещи фенери, а ако вятърът позволи – и с нощно пускане на светещи хвърчила.

Датата не е избрана случайно, събитието съвпада с Международния ден на хвърчилото, на който любители и професионалисти ще пускат хвърчила навсякъде по света. Фестивалът подкрепя кандидатурите на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. и Европейска младежка столица през 2017 г.

Хората са изобретили хвърчилото още преди 2000 г. в стремежа си да постигнат свободата на полета на птиците. „Каузата на фестивала е да обикнем реещите се птици по миграционния път Виа Понтика – един от главните черноморски прелетни пътища, един от основните в Европа. И в момента хиляди щъркели го ползват, вече са сформирали ятата си”, разказа пред bTV организаторът на фестивала Марина Георгиева.