Нафтата е най-мръсното гориво и постепенно остава в историята. Това коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка в столично училище, където се работи по мерки за енергийна ефективност, съобщава „Фокус”.

По думите ѝ, основният замърсител на въздуха е точно горивото от дървата, въглищата и нафтата от крайните райони на София.

Колко ефективна е енергийната ефективност

Във финансово отношение около 280 хил. лева годишно училищата спестяват чрез проектите за енергийна ефективност, каза Фандъкова.

„Преди 2 години изпълнихме първия проект за цялостна енергийна ефективност на 9 училища на територията на СО“, припомни тя.

„Спестените вредни емисии във въздуха годишно възлизат на малко над 900 тона“, посочи кметът и допълни, че спестените пари са пари на училищата и се използват за учителите, и за децата, вместо да се дават за отопление и осветление. Тя даде данни от 19 СОУ, където през 2014 г. платили 13 000 лева на месец за парно през ноември, докато година по-късно сметката била под 3000 лева.

Общата стойност на инвестициите в енергийна ефективност на училища и детски градини ще възлезе на около 50 млн. лева, уточни кметът.

„През тази година ще започнем изпълнението на програма за енергийна ефективност за 26 училища и детски градини“, заяви Фандъкова.