Една година след пътния инцидент в Панагюрище, при който загина шестгодишният Петьо Гевечанов, нищо не се е променило – инцидентите по пътищата са се превърнали в ежедневие. Това констатираха родителите на детето – Петър и Десислава.

Момчето беше ударено от бизнесмена Цветан Пъков малко след 20 ч. на 14 април 2015 г., докато пресичало с велосипеда си пътното платно. Според експертизата Пъков е карал с 80 километра в час в населеното място и не е успял да реагира, когато детето е изскочило пред него.

Снимка: btvnovinite.bg

Пъков е познат в Панагюрище като самонадеян шофьор с множество нарушения на пътя. Той беше осъден на четири години затвор и лишаване от правото да шофира за срок от седем години.

Според бащата на Петьо – Петър, „четири години за убийство на дете е нищо. 30 години трябва да лежи в строг затвор, за да може другите да се стреснат и да не карат така в населени места“.

През последната година майката Десислава участва в редица инициативи и протести срещу убийците на пътя, но признава, че „нищо не успяхме да променим – всички виждаме какво става по пътищата и след една година“.

„Законодателната система има нужда от голяма промяна в санкциите срещу такива джигити на пътя – каза тя. – Тези инциденти са станали ежедневие, като хората си мислят, че няма да им се случат, но никой не е застрахован“.

По думите на Петър общината наистина е разположила легнали полицаи, както е обещала, но не на мястото, където е трябвало, и шофьорите продължават да си карат по същия начин.