Над 30 кучета, отглеждани от едно семейство, тормозят вече втора година жителите на русенското село Бръшлен. Собствениците на животните отказват достъп на контролните органи от дома си и не обръщат внимание на комшиите, които се оплакват от денонощния шум

Тишината и спокойствието отдавна не съществуват за хората от улица "Рила" в иначе хубавото село Бръшлен. По всяко време на денонощието махалата е огласяна от лая на многобройните кучета, които обитават имота на Анастасия Кристофани и италианския й съпруг.

Петранка Грозданова, което им е съседка, описва ситуацията като ужасна. „Ужас, постоянно викат, не може да си легнеш, не можеш да си починеш. Големи бесове са грамадни”.

През лятото е още по-нетърпимо, разказват съседите и споделят, че се въдят мухи и лоша миризма.

Жалбите и подписките, внесени в кметството, се оказват безрезултатни, но не по вина на институциите.

Снимка: btvnovinite.bg

Димчо Петров, кмет на с.Бръшлен, заяви, че е реагирано бързо и с ръководството на община Сливо поле и с еколога е посетен адреса. Контролните органи обаче не са били пуснати вътре и не са могли да установят колко са животните. „След това, доколкото разбирам, госпожата е подала възражение, че ние не сме установили броя на кучетата. Извинявайте, но това е параграф 22 – как може да бъде установен броят на животните, след като не сме допуснати вътре”, посочи Петров.

По документи Анастасия Кристофани има регистрирани в община Сливо поле 31 кучета. Опитите на екипа ни да се срещне с нея и да разбере защо са й толкова домашни любимци също удариха на камък.

 „Успяхме да надникнем през съседите, които бяха любезни да ни допуснат откъм техните дворове, да , вижда се някаква дейност, но това си е на практика един кучкарник. Не знам какво ги правят и защо ги имат тези кучета, но извадиха документи за осиновяване от приюта”, допълни кмета.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората настояват кучетата да бъдат преместени извън селото.

Заради този казус през миналата година община Сливо поле е променила наредбата си и вече позволява само до 3 домашни любимеца на домакинство. Предстои да се наложат административни санкции на собствениците на кучетата, но местните хора не вярват, че това ще им върне забравената тишина.