Наплив от желаещи още в първия ден за кандидатстване по новата програма за саниране. Няколко десетки са подадените в цялата страна заявления за участие, а в близките дни общините очакват броят им да стане няколкостотин.

Ако искате и вашият блок да бъде саниран с пари по програмата за енергийна ефективност с европейски средства, трябва да побързате. Принципът сега е – който превари, той ще завари.

А специалистите по енергийна ефективност пресметнаха вече, че с отпуснатите 1 милиард лева от държавата ще могат да бъдат обновени едва около 150-200 блока на фона на 70 000 панелки в страната.

Над 80% от сградите в Дружба са панелни. Първият блок, чиито собственици подадоха документи още тази сутрин, има 14 етажа и 69 апартамента. Хората там се подготвяли да кандидатстват по старата програма с еврофинансиране, но не спазили срока. Затова сега се организирали толкова бързо.

„Относно сроковете – нямаме никакви претенции. Важно е да стане, важно е да е качествено, сроковете не са важни”, коментира Георги Пешев, който е председател на сдружението на собствениците.

Не липсват обаче и критики. Например защо не е предвидено да се търси каквато и да било отговорност от собствениците. И защо първите по подаване са с предимство, а няма анализ кои са най-нуждаещите си.

„Ако се търсят някакви социални ефекти, защо не се помисли къде има концентрация на хора с ниски доходи, които иначе не могат да си го позволят и да се започне оттам”, пита Минчо Бенов от „Хабитат България”

Между 30 и 40% трябва да паднат енергийните разходи на жилищата в обновените сгради.

„С това нещо ще направим визията на кварталите доста по-различна. Нашата амбиция е без собствениците да дават пари, да изглеждат нещата доста по-добре”, коментира Влади Калинов от „Контрол по строителството”, Столична община

Програмата ще продължи през тази и следващата година. След това се мисли и за нейното продължаване, при което да се включат и други блокове освен панелните.

Кандидатстването става по общини, не струва нищо, а всички общински администрации вече са създали ред за приемане на документите и бързото им придвижване до регионалното министерство, където ще бъдат одобрявани.