Десетки безстопанствени плажове седмици преди началото на летния сезон. За да привлекат концесионери, от регионалното министерство обмислят да отдават плажове на части. Така наемът значително пада.

67 плажа по Южното и Северното Черноморие са останали без стопанин миналата година и са били неохраняеми.

За 8 плажа по Южното Черноморие кандидати няма. „В момента тези плажове поне част от тях са пуснати на втора процедура с 30% намаление на цената, надявам се да има желаещи, сега условията са по-добри в сравнение с първия конкурс.", обясни областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

„Когато не е преценено колко, аджаба, трябва да плати този концесионер, наемател, ползвател, какво трябва да изискаме от него, когато някой не направи една проста сметка с химикал, резултатът ще е трагичен, пак ще има изнудени потребители, пак ще има шамари.", смята концесионерът на плаж „Поморие-Централен” Георги Мицов.

Към наемателите на плажовете има сериозни изисквания. Сред тях обезпаразитяване и заравняване. Изискват се медици и определен брой спасители.

Концесионерът е категоричен – парите се връщат само от стойността на чадъра и шезлонга, както и от наема на заведенията.

Мицов стопанисва плаж „Поморие-Централен" от 12 години, но смята да се откаже. Така плажът може да остане неохраняем.

От регионалното министерство обмислят да предоставят средства на областните управители за безстопанствените плажове.

„Подписват се договори с българския червен кръст, със спасителна служба и мисля че 10% от парите на концесионерите се връщат точно за тази дейност. За изчистване на плажовете и осигуряване на водно-спасителна дейност", каза областният управител на Варненска област Стоян Пасев. В неговия регион има 12 плажа без стопани.

За 8 от плажовете край Варна са обявени търгове, които още не са приключили. Стопани се търсят за ивиците край Дуранкулак, Шабла и Каварна.