На сухо при температури от над 30 градуса. В разгара на юлската и августовската жега,  десетки селища са без питейна вода или на режим.

Отговорите според регионалното министерство са два - продължителните горещини, довели до засушаване и ползването на питейната вода не по предназначение.

В момента общо около 70 населени места имат режим на водата. Това са предимно села и махали.

Само в района на София-област те са близо 10. Общо 16 са областите, където има режим на водата. Сред тях са Благоевград, Варна, Велико Търново, Пловдив, Сливен и т.н.

Екипът на bTV посети село Боженица, което има проблем с водата от десетилетие. Как се живее в такива условия, провериха Петър Нанев и операторът Красимир Борисов.

Повече от десетилетие в Боженица се запасяват с вода в кофи и легени. Режимът там е постоянен, а преди избори кметът все обещава, че ще реши проблема следващия мандат, казва ни баба Янка.  

В къщата дори има и специално приспособление за събиране на дъждовна вода.

„Изнемогваме, изнемогваме. Магарето е жадно, пилето е жадно. Тенджарата е немита”, оплаква се баба Янка.

В съседното село Липница ситуацията е същата. Йордан взима внуците си на село само за ден-два заради безводието.

Единственото спасение от безводието по тези места е хидрофорната помпа, но не всеки може да си я позволи.

И в Липница, и в Боженица повечето местни са на мнение, че проблемите се дължат, както на липсваща инфраструктура, така и на градините във всяка къща, които се поливат с питейна вода.  

На този фон от екоминистерството успокояват, че капацитетът на основните басейни, предназначени за питейна вода на големите селища  е запълнен до 82%.

Което означава, че причини за безпокойство относно осигуряването на вода за хората в градовете няма.