Деретата, които причиниха наводненията в Аспарухово, все още не са изградени, оплакаха се жителите на варненския квартал.

След потопа във Варна Европейският фонд солидарност отпусна 9 млн. евро безвъзмездна помощ за изграждането на двата канал. Над две години по-късно те все още не са изградени. Срокът за усвояване на парите изтича през ноември и е възможно парите да бъдат загубени.

Жители на квартала се притесняват, че каналът ще бъде открит и по този начин ще се разпространяват зарази до най-близките къщи. Хората са подавали множество сигнали за почистване на деретата, но все още нищо не се е случило.

По думите на зам. кметът на Варна Христо Иванов укрепването на деретата не се е случило досега, защото са извършвани проучвания  и се търси изпълнител на обществената поръчка. „Вече имаме разрешение за строеж, тече и промяна на плана за изграждане на каналите и те ще бъдат закрити”, допълни Иванов.

От общината обещават, че до края на годината двете дерета ще бъдат изградени и парите, дарени от ЕС, ще бъдат усвоени правилно.