Чести аварии по електропреносната мрежа заплашват Североизточна България през зимата. Прогнозата е на КНСБ. Синдикатът организира днес два протеста срещу Енерго-Про във Варна.

Зима на тъмно и студено заплашва хората, ползващи услугите на електроразпределителното дружество в Североизточна България, предупреждават от федерацията на енергетиците. Причината е, че съоръженията не се поддържат, а инвестициите и аварийните екипи са недостатъчни.

На организирания от синдикатите протест пред дружеството обаче излязоха двайсетина служители. От енергодружеството коментираха, че имат пълна готовност да посрещнат зимните стихии. Проверили са съоръженията и са отстранили авариите на критичните места.

„Ние сме вложили 48,6 милиона за последните две години, а организаторите на протеста са от бранш „Енергетика”. Те много добре знаят колко сме вложили и колко екипа имаме и когато те казват, че ние нямаме екипи, това е манипулативно твърдение”, отсече управителят на Енерго-Про Стефан Абаджиев.

От дружеството казват, че имат 90 екипа само за Варненска област. За аварийни ситуации са предвидени 3 милиона на територията на цяла Североизточна България.

От постоянни аварии и некачествен ток от години се оплакват и хората в шуменския квартал Мътница.