Общински съветници от БСП заявиха днес, че нещо в Столичната община се крие и поискаха истината за оставката на зам.-кмета Мария Бояджийска да излезе наяве. Нейното оттегляне дойде след смъртта на работник в завода за преработка на отпадъци и уволнението на неговия директор.

Николай Савов заяви пред bTV че се опитват да му вменят вина за смъртта на работник, когато той вече е бил освободен. Казва, че преди три седмици е помолен от заместник кмета Бояджийска да подаде оставка. 

Той подава оставка на 14 ноември, на 17-ти му връчват заповедта. Часове по-късно в завода става инцидент с работник, който по-късно издъхва. А дни по-късно камион с вдигнат леген чупи една от лентите за отпадъци. Според общински съветници от БСП, общината се опитва да препише инцидентите на Савов, който вече е бил освободен.

„Г-жа Фандъкова каза, че е уволнила поради тези два инцидента, после се поправи, че е освободен заради системни нарушения., но разликата е много голяма”, посочи Калоян Паргов.

Според Николай Стойнев от ГЕРБ, освобождаването на директора било заради забележки към работата му: „Едната е свързана с ремонт на оборудване през 2014 г., което в гаранция, без да бъде съгласувано. Другата е от ноември 2016 г., при която са направени променени в настройките в сградата за био сушене”.

Бившият началник твърди, че е съгласувал всичките си действия с общината.

Не успяхме да чуем коментара на столичния кмет. Потърсихме и бившия й вече заместник Мария Бояджийска. Нямаше възможност за среща.Тя заяви, че оставката й е изцяло по лични причини и няма връзка с последните събития в завода.

Малко по-късно стана ясно, че уволненият директор на Завода за отпадъци е осъждан през 2008 г. за смъртта на трима души. Процесът е бил за авария в "Кремиковци" от 2004 г., при която загиват пожарникар и двама работници. Савов е получил административно наказание, затова че не е осигурил безопасни условия на труд на огнебореца.