Нестабилно остава състоянието на 37-годишната бременна жена от Пловдив, за която вчера спешно беше организирана кампания по кръводаряване.

Жената страда от рядко заболяване и се нуждае от всекидневно преливане на кръв, за да могат лекарите да спасят нейния живот и този на бебето й.

Спешно се търсят кръводарители с кръвна група А положителна. Доброволците могат да дарят кръв в Районния център по трансфузионна хематология в Пловдив и в болницата „Свети Георги" , както и в болниците в Хасково, Смолян, Кърджали и Пазарджик.

Дарителите трябва да изрично да кажат, че дарената кръв е в полза на пациентка на АГ клиниката на пловдивската университетска болница.

Една майка с тежка диагноза

Руска Ангелова е от Смолян, бременна е в осмия месец с третото си дете. От 12 години има рядко заболяване . За да овладеят състоянието и да предизвикат раждане, лекарите преливат всеки ден на родилката по 8 банки кръвни продукти, които се получават от дарената кръв на над 30 души.

„Това, което правим, е да се прелива кръв и кръвни продукти, така наречената тромбоцитна маса, тя има ниски левкоцити, което носи риск от инфекции ,при нея има изключително много рискове за здравето”, обясни проф. Мария Малинова от клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Свети Георги”.

В продължение на 12 години Руска всеки месец е на кръвопреливане. Жената има две момчета, на 17 и 18 години, сега със съпруга и чакат момиченце.