Рибари от Силистра изпратиха сигнал до bTV, че дунавският бряг край рибарското им селище се руши, но не от ерозия. Причината, според тях е плавателният съд, който вади пясък от дъното на реката. Той работи много близо до сушата, подкопава я и брегът е започнал да пропада.

На злополучното място край импровизираното рибарско селище, т. нар. „дълбачка” на местната фирма вади пясък от дъното. Дружеството е специализирано в добив, преработка и търговия с инертни материали.

„Извършват драгажни работи в близост до брега. Знам, че не е разрешено това нещо. Тука брегът пропада с минути. Върнах се и дето си вързах лодката, колът беше изчезнал. Потопих се, около десет метра беше водата тогава, сега е към петнадесет метра. „Басейнова дирекция” дойдоха, констатираха нарушението, но пак се продължава да се извършва тази дейност”, обясни местният рибар Ганчо Драганов.

„Това е кейова стена, правена преди 30 години, обаче почва да пада. Трябва да се вземат някакви мерки. Да копаят вътре, да не се копае тук и да се руши това нещо. Хиляди левове са се давали за тази кейова стена да се построи”, допълни друг рибар Иван Пенчев.

Освен рибарите, кметът на близкото село Айдемир също е сигнализирал компетентните органи за проблема. „Това, че се вършат изкупни работи в поречието на река Дунав, километър 287 до 389, за което съответно нямат разрешение, за мен, без да съм компетентен, води до свличане на брега. Не напразно навремето, може би до десетина години, е укрепен брега с бетон и ако това продължава да се случва, най-вероятно този бетон ще загуби значението си като укрепително съоръжение на нашия бряг. А както знаем, от ерозията на Дунава вече доста от територията на България, както от морската, така и от дунавската, са отнети”, обясни кметът на Айдемир Денчо Георгиев.

„Преди десетина дни пак сигнализирахме, пак дойдоха, втори акт направиха, пак продължиха. Какво да ви кажа, в тази държава…”, коментира местният жител Ганчо Драганов.

Екипът на bTV се свърза с „Басейнова дирекция” в Плевен, откъдето потвърдиха, че фирмата изземва пясък от участък, за който няма разрешение. „Съгласно Закона за водите, всяко изземване, без необходимото разрешение по член 46 от Закона за водите, е незаконно. Пратени са екипи, съставени са констативни протоколи съгласно изискванията на закона за водите, предприети са административно-наказателни мерки съгласно това, че е констатирано нарушение и в момента тече административно-наказателна процедура”, обясни по телефона инж. Веселин Монев от дирекция „Контрол".

Управителят на „Поларис 8" не пожела да застане пред камерата на bTV, но обясни по телефона, че фирмата не извършва незаконна дейност и отхвърли обвинението, че работи без разрешение. „Аз имам разрешение от Агенцията за корабоплаването по Дунава и никаква близост нямам до брега - на сто метра съм от кея. То ако беше така, щяха да дойдат и да ме махнат оттам, ако нямам разрешителни. Постоянно съм на проверки, но имайте предвид, че не са ме спрели - нито Митници, нито КПП-та, нито Морски администрации. Днес имах пак проверка от НОИ”, обясни управителят на „Поларис 8" ООД Красимир Рашков.

На запитване на bTV от Морска администрация-Силистра потвърдиха, че нямат забележки към работата на фирмата и дейността й не пречи на корабоплаването по реката. Тогава каква е ролята на Басейнова дирекция в случая и нейните санкции?

„Значи създават една зона, която е екологична зона и се нарича примерно „Зона за опазване на екологичното равновесие". Значи там се прави един ОВОС по закон. Но от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав ми казват: „Ние много добре знаем зоната за екология къде е, това е зона за екология на брега, екологично равновесие." А тук надолу те нямат право да ми забраняват да работя. Но те чисто и просто не искат да ми дадат разрешително”, обясни още Красимир Рашков.

Излиза, че различните институции не работят в синхрон при проверките си. Така разминаването в нормативната база е за сметка на хората и на природата.