Пороите нанесоха поражения по реколтата не само в регионите, в които водата се превърна в истинско бедствие. Зеленчукопроизводители в Гоце Делчев отчитат огромни загуби заради болест по доматите.

Насажденията са заразени с мана и въпреки третирането с препарати, те са унищожени. Хората в село Господинци си обясняват черните петна по доматите с влажната почва, заради многото дъждове. „От дъжда, само дъжда, като падна дъжа, след дъжда почерняха целите, и перата, и корените”, разказа Силва Михлина.

„Има завързани домати, но са целите заразени, имат черни петна по тях и по самите корени и по тях имат петна е такива църни, това се дума чернилка”, обясни Фатма.

Половината от продукцията вече е изхвърлена. „50% са загубите. Тежко е и после внос пак има много и тука висим по сергийките, продаваме по нещо и така”, оплака се земеделският производител Искрен Мимиев.

Маната е поразила не само сезонния за момента зеленчук, а и лозята. Опасността през есента да няма гроздова реколта е голяма. „От времето ли е, от какво, разсипа се, грозде се разсипа, домати, пиперки и фасул се разсипа и всичко се разсипа”, изреди Фатма.

Агрономите също вдигат ръце. Казват, че тази година купуването на препарати се е увеличило, но дори редовното третиране на насажденията не надвива болестта. „За съжаление независимо от това, че се вслушват в нашите съвети, които им даваме, с нашите препоръки за последователно пръскане след всеки дъжд, с добрите препарати, които даваме, системни и контактни, за голямо съжаление много от площите с доматите бяха поразени”, посочи Пиринка Бастунова, която е собственик на агроаптека.

Пред специалистите стои въпросът какви нови и по-силни препарати да бъдат пуснати в употреба. Ефектът от тях обаче ще е ясен най-рано догодина.