Къде потъват парите за бездомните кучета в София? Оказва се, че с години столичното общинско предприятие "Екоравновесие" не е отписвало починали кучета.

За последните 4 години в София отчет за умрелите кучета в общинския приют в Горни Богров няма. След наше запитване получаваме бройката за 2017 г. – 518. Общинският съветник Марта Георгиева обаче изисква "Екоравновесие" да опише и микрочиповете на животните. Отказали й информацията.

В опит да покажат какво се случва зад стените на кучкарника Марта Георгиева и други общински съветници влизат със скрита камера. Тя показва как през годините, в които липсват данни, приюта прикрива смъртността на малките кученца, а в същото време отчита средства за тяхното отглеждане. Получават неясно обяснение за това колко кученца съответстват на една бройка.

Във втория приют на „Екоравновесие” в Сеславци в момента се съхраняват труповете на животните, тъй като приютът е в затворен за ремонт вече почти 2 години. Оказва се обаче, че освен телата на умрелите там има и близо 20 живи кучета.

Директорът на предприятието твърди, че няма проблем и „граждански контрол се осъществява ежедневно”. Правим опит за „граждански контрол” на приюта в Сеславци. Отказват ни достъп… понеже са в ремонт. Заплати за работа в нефункциониращия приют в момента получават ветеринарен лекар, фелдшер, гледачи и управител.

След излъчения материал вчера от общината днес отказаха интервю и достъп на екипа ни до общинския приют. Не отговориха и на въпросите защо в приюта се нарушават действащите наредби в закона.