Багери влязоха за първи път масирано във варненския ромски квартал "Максуда". Там в 58 незаконни постройки, набелязани за разрушаване, се води, че живеят 520 души.

Десетки къщи вече са руини. За 6 часа два багера разрушиха 47 постройки. Част от обитателите на съборените къщи отиват при роднини, други твърдят, че остават на улицата.

34 деца са настанени в социални домове. Общината не поема ангажимент за възрастните, защото къщите са незаконни и са се намирали върху чужда частна собственост.

Всички срокове по процедури за узаконяване и обжалване са минали още миналата година, тоест хората са имали достатъчно време, за да си осигурят алтернативен дом, обясняват от общината.

Малко преди 9 часа сутринта в квартала се струпаха полицейски сили, жандармерия и линейки.

Към обяд десет незаконни постройки вече бяха съборени. Операцията протече сравнително спокойно. Между багерите жителите на ромската махала изнасяха покъщнината си. Полицията не позволяваше да се навлиза навътре в квартала, където имаше по-радикално настроени.

Имаше заплахи за самозапалване, но бяха подпалени само гуми. Ромите твърдят, че няма къде да отидат, след като къщите им бъдат съборени. Повечето от тях нямат ток и вода.

58 къщи в района са със заповед за събаряне, никой от собствениците не е обжалвал. Повечето от тях живеят без ток и вода, твърдят обаче, че няма къде да отидат, ако домовете им бъдат съборени.

След направена проверка от служители в администрацията на район "Младост" е установено, че в предвидените за събаряне постройки по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен адрес - 490 души, уточняват от общината.

Уведомени са законните представители на малолетните и непълнолетните, живеещи на адресите, че има възможност за настаняване в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица към Социален учебно-професионален център "Анастасия д-р Железкова", Дом "Гаврош" и звено "Майка и бебе".

От 4 години община Варна работи по въпроса да започне поетапното разрушаване на всички незаконни сгради на територията на общината.