Продължава гладната стачка на миньорите от мангановия рудник „Оброчище". Около 40 работници вече втори ден стоят в мината, без храна и са категорични, че докато работодателят не изпълни исканията им, няма да я прекратят. Среща с концесионера обаче така и не се случва вече две седмици.

И днес част от миньорите не бяха допуснати в мината. Въпреки това всяка сутрин се събират, за да подкрепят тези, които са зад оградата и гладуват. Тази сутрин при тях дойде и омбудсманът Мая Манолова, до която миньорите изпратиха писмо с исканията си още в първите дни на протеста. Тя обеща днес да се срещне с експерти от енергийното министерство, които снощи са посетили мината, с инспекцията по труда, както и с работодателя, за да могат двете спорещи страни да седнат на масата за преговори.

„Аз няма как да се съглася, че възнаграждения от 460 лева, каквато е минималната работна заплата, е нормално да получават подземни работници. Още повече, че в случая става дума за манганова мина, не става дума за такава, която добива въглища. За мен основно трудово възнаграждение за работник под земята в размер на 460 лева е експлоатация", категорична е Манолова.

 „Стараем се да се държим, да показваме, че сме силни, че сме заедно. Ще продължаваме така докато не се стигне до някакво споразумение. Ако не можем да се разберем, тия хора трябва да си ходят”, коментира Диян, който е един от гладуващите миньори.