Пожар горя в Международния детски лагер в Кранево в нощта срещу събота. Огънят изпепели покрива и втория етаж на сграда в комплекса и по чудо не взе жертви. По информация на пожарната в Добрич, са евакуирани 23 деца от Русия, които вече са настанени в другите сгради на лагера.

„Едни кашони горяха и тръгна нагоре, докато един човек се опитваше да го изгаси с маркуча, но не успя и се запали покривът, започна да пада и пожарната, докато дойде. Много страшно, ужасяващо беше”, разказа пред bTV Луиза, която е станала свидетел на инцидента.

„Дойдоха най-напред две пожарни, едната отиде за вода, другата - вижте 100 квадратни метра как се гасят с една пожарна. Това е абсурд, целият покрив гореше. Оттам свърши водата, тръгна, докато докарат, то мина един час”, допълни туристът Венци Йончев.

Пожарната отрече да има забавяне. Първата кола от Албена е тръгнала в 19:00 часа, а само две минути след това и втори екип от Балчик, после и един от Добрич. „След това виждат, че пожарът се разраства, свършва им водата, а пък е бил пиков час, в който се прибират туристите от плажа и налягането във водопроводната мрежа е било слабо”, обясни началникът на отдел „Пожарогасене” Тихомир Катранджиев.

С пристигането си екипите са евакуирали 23 деца от Снакт Петербург, настанени на горящия етаж. Според служители в лагера обаче, сградата в пламъци е била необитаема.

„Снимки имате, станал пожар и това е. Децата са си по другите сгради. Тука не е имало изобщо деца. Не е вярно, че е имало 23 деца. Тази сграда не е работила с деца, пишете", каза служител, който не пожела да се представи и не допусна екипа на bTV в комплекса.

И на децата, които в момента почиват, също е забранено да говорят. „Ние нищо не видяхме, в друг корпус сме настанени. Нищо не видяхме”, казват само те.

В Кранево лагерниците са около 5000, 500 от тях са в Международния лагер. От пожарната са категорични, че нарушения на противопожарните мерки няма в нито един от лагерите, а причаната за пламъците е изхвърлена незагасена цигара. От кого, засега остава неясно.