Повече от 20 социално слаби граждани на Сопот са на път да останат без дом в навечерието на Коледа заради дълг на общината.

Преди четири години Община Сопот изгради пречиствателна станция с пари, които трябвало да бъдат възстановени от бюджета на Министерството на околната среда и водите, което обаче не се е случило. Изпълнителите на проекта са завели дело срещу Общината и частен съдебен изпълнител вече е направил опис на цялото й имущество.

„През октомври започнаха първите посещения на частни съдебни изпълнители. После получихме писма, че жилищата са обявени за публична продан на много висока цена, която е непосилна за живеещите в тях. Всички хора разчитат единствено на тези жилища”, коментира жена, която ще бъде една от засегнатите.

Заради случая инициативен комитет готви блокада на главния път Бургас-София за 1 час в четвъртък. „Очакваме някакви действия от съответните държавни органи. Точно в държавата е грешката. Според нас е скалъпена история за спестяване на определена сума, която да бъде прехвърлена. Ние нямаме никакво намерение да плащаме пари за чужди грешки”, заяви един от организаторите на блокадата в ефира на предаването „Тази сутрин”.

Кметът на Сопот Веселин Личев изрази притеснение за бъдещето на настанените в общинските жилища. „Тези хора сме ги настанили с относително малък наем като социално слаби, няма къде да ги настаним”, посочи той.

Кметът настоя Министерството на финансите да извърши проверка на Обшината. „Някои смятат тази организация за атака против някои кръгове, няма нищо такова”, посочи той.

Търгът е на 18 декември, засега няма желаещи да ги купят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!