Собствениците на полусъборения тютюнев склад на улица „Одрин” 8 в Пловдив ще бъдат глобени с около 15 хиляди лева, тъй като не са изпълнили нито едно от предписанията на Министерството на културата за обезопасяване на сградата. Крайният срок за това е изтекъл в началото на месец април, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Делото, в което собствениците на сградата обжалват спирането на строителните дейности, днес неочаквано беше прехвърлено от Пловдивския в Софийския административен съд.

Пред самосъбаряне

Тютюневият склад всеки момент може да затрупа напълно  улица „Одрин”. „Беше им даден петдневен срок за укрепване на сградата и за обезопасяване на района. тези указания не бяха изпълнени от собствениците!”, уточни пред БТВ Стоилка Игнатова от Инспектората за опазване на културното наследство. По думите й, в тримесечен срок собствениците ще бъдат санкционирани.

Според  техните адвокати, обаче, заповедта да преустановяване на строителните дейности е пречка за обезопасяването на склада. С тази заповед беше спряно разрушаването на сградата.

„Считаме, че заповедта препятства вземането на мерки, свързани с безопасността на строежа, независимо от резултата, касаещ събарянето на сградата. И трябва да се вземат спешно мерки, свързано с проблем с пропадане на някоя стена.”, посочи адвокат Стефан Гугушев.

Паметник или не

От Министерство на културата продължават да твърдят, че складът е вписан като паметник на културата още преди 41  години. Как обаче се е стигнало до разрешение  за събарянето му – никой не се наема да каже.

„Със списък №6600 от 1957 г. складът е  включен в списъка на декларирани недвижими културни ценности.”, категорична е инспектор Стоилка Игнатова.

Адвокат Стефан Гугушев обаче има друга гледна точка: „Сградата, доколкото ние сме имали време да се запознаем с документацията, не е индивидуален паметник на културата! Съответно има противоречие в така наречената „графична” и съответно текстова част на един протокол, който е издаден от самия Институт на паметниците на културата от 2000 година.”

От инициативния комитет за спасяване на тютюневия склад са скандализирани от протакането и от факта, че никой не поема отговорност за разрушаването на сградата.

Делото, образувано по жалбата на собствениците на склада, които настояват събарянето да продължи, беше прехвърлено в София, тъй като едва днес става ясно, че в Министерството на културата нямало регионален инспекторат за опазване на паметниците на културата.

  • Продължава делото за разрушения тютюнев склад в Пловдив
  • Общината в Пловдив ще укрепва тютюневия склад със свои пари
  • Тютюневият склад в Пловдив вече е опасен за минувачите (СНИМКИ)
  • Рашидов разпореди тютюневият склад в Пловдив да се възстанови
  • Собственикът на тютюневия склад търси подкрепа от пловдивската община
  • Изравят затрупани трафопостове при събарянето на тютюневия склад в Пловдив
  • Прокуратурата образува досъдебно производство за събарянето на тютюневия склад в Пловдив
  • Оставка за виновните за събарянето на тютюневия склад в Пловдив
  • Собствениците на тютюневия склад в Пловдив ще платят за възстановяването му
  • Вежди Рашидов: Ще искам тютюневият склад в Пловдив да се възстанови