Хронична липса на лекари и медицински сестри в спешния център на Кюстендил. Не достигат 10 души, за да работи спешната помощ нормално.

В центъра получават между 50 и 60 сигнала на ден, а около 30-40 души идват на преглед.

Д-р Ерик Русецки допълни, че бройката липсващи медици е дори 11. „Но няма желаещи. Не е и толкова финансов проблем, но явно работата ни не е така атрактивна. В отделенията е друго. При нас трябва да се взимат адекватни решения за кратко време”, каза той.

Бързата помощ е много трудна, отговорна професия, изискваща енергия и усилия, категорични са медиците.

Анелия Георгиева, която е директор на центъра посочи, че се работи с постоянен брой екипи, а липсващите места се запълват с допълнителни дежурства. Редуването на смените обаче се спазва стриктно, за да не се стига до 24 часови смени и натоварване на хората. „Районът ни е планински и трудно се стига до някои места. Обслужваме 182 населени места. По границите имаме и прегледи за влезлите нелегално през границите”, коментира Георгиева.

Техният труд е рисков, подложени са на агресия. Те са сами, взимат самостоятелни решения, намират се в зони, в които не е ясно отивайки на един адрес какво ще намериш, може да срещнеш наркоман с брадва, както имахме такъв случай, добавя директорът на Спешната помощ.

Камелия Васева работи като фелдшер от 38 години. Казва, че професията на фелдшерите е недооценена. Повечето работещи пък са в предпенсионна възраст.

„Те се крият, никъде не се споменава за тях, те са гръбнака и те извършват 80% от дейността в спешните центрове. Възрастта на колегите е между 50 и 60 години, аз не знам, не се мисли в министерство, в здравни комисии за продължение на тая професия”, посочи тя.

Автопаркът пък е остарял и опасен.

През изминалата нощ колегите на Камелия са посетили 17 адреса. Това е нормално дежурство, но има и такива с двойно повече посещения. Въпреки трудностите, медиците работят със сърце. Благодарността на пациенти и организации ги стимулира под формата на закачени в коридора грамоти

Фелдшерската професия датира още от 1879 година. Тогава е създадено първото училище за фелдшери. Първата медицинска организация също е създадена от фелдшери.