Без лимити в болниците и край на денонощните дежурства на личните лекари. Това иска служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

За да се случи реформата, НЗОК и Българският лекарски съюз трябва да преговарят.

Аргументът за отпадането на лимитите е, че те не са подобрили медицинската помощ. Вместо това - водят до задлъжняване на болници.

Самите клинични пътеки ще се оптимизират и ще се добавят коефициенти - така че болниците да бъдат стимулирани да не връщат по-сложните случаи и възрастни пациенти.

И още друг акцент - обмисля се да се премахне задължението на личните лекари да са на разположение на пациентите си денонощно.

Повечето пациенти не знаят, че личният им лекар има договор с медицински център, и звънят денонощно, казва д-р Ваня Божинова.

"Събота, неделя, 2 на обяд. Рано сутрин в 7. През нощта в 2-3 часа. Часовото разположение беше вменено на лекаря. Разбираемо е, че един човек няма как да е на разположение 24 часа 365 дни в годината“, обяснява д-р Ваня Божинова.

Снимка: bTV

„Идеята не е да няма неотложна помощ след работното време, а да се оптимизира така, че да не търсим личния лекар събота и неделя. Здравната каса може да възложи неотложната помощ директно на медицинските центрове“, заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

От догодина предстои и балансиране на цените на клиничните пътеки.

Снимка: bTV

Ще се въведат и коефициенти, според които финансирането на дейностите ще се обвърже с тежестта на случаите.

Според управителя на касата проф. Петко Славчев вече се правят разчети колко ще струват промените, но за това може да се говори чак през есента.