Без лимити в болниците и край на денонощните дежурства на личните лекари. Това иска служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

За да се случи реформата, НЗОК и Българският лекарски съюз трябва да преговарят.

Аргументът за отпадането на лимитите е, че те не са подобрили медицинската помощ. Вместо това - водят до задлъжняване на болници.

Самите клинични пътеки ще се оптимизират и ще се добавят коефициенти - така че болниците да бъдат стимулирани да не връщат по-сложните случаи и възрастни пациенти.

И още друг акцент - обмисля се да се премахне задължението на личните лекари да са на разположение на пациентите си денонощно.

Повечето пациенти не знаят, че личният им лекар има договор с медицински център, и звънят денонощно, казва д-р Ваня Божинова.

"Събота, неделя, 2 на обяд. Рано сутрин в 7. През нощта в 2-3 часа. Часовото разположение беше вменено на лекаря. Разбираемо е, че един човек няма как да е на разположение 24 часа 365 дни в годината“, обяснява д-р Ваня Божинова.

Снимка: bTV

„Идеята не е да няма неотложна помощ след работното време, а да се оптимизира така, че да не търсим личния лекар събота и неделя. Здравната каса може да възложи неотложната помощ директно на медицинските центрове“, заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

От догодина предстои и балансиране на цените на клиничните пътеки.

Снимка: bTV

Ще се въведат и коефициенти, според които финансирането на дейностите ще се обвърже с тежестта на случаите.

Според управителя на касата проф. Петко Славчев вече се правят разчети колко ще струват промените, но за това може да се говори чак през есента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!