Месец след мащабната акция на ГДБОП и прокуратурата за нелегалния паралелен износ на лекарства практиката продължава. За това предупредиха пациентски организации.

Техните анализи показват, че близо 60 на сто от внесените у нас медикаменти след това се изнасят в Европейския съюз.

Става въпрос за износ за лекарства за близо 1,5 милиарда лева, при това само за година. 

Данните са на НСИ и са предоставени по достъп до обществена информация. Пациентските организации са поискали такава и от Здравната каса за едни от най-често изнасяните лекарства. От данните е видно, че броят на протоколите, с които пациентите  вземат лекарствата, е по-голям от броя на платени от Касата лекарства. 

От 6 години Анели Гавраилов страда от рядко заболяване на хипофизата. Приема лекарството „Сандостатин” на цена над 3 хиляди лева на месец, което е осигурявано от Здравната каса. Без медикамента заболяването може да доведе до смърт.

„Много често лекарството го няма – нито в аптеката, нито в техния склад. Има месеци, в които така или иначе не мога да го получа. Спира се лечението”, казва той. 

30 на сто от пациентите със заболяването на Анели остават без това лекарство, защото липсва в аптечната мрежа. Според пациентски организации причината е в назаконния реекспорт на медикаменти.

„Фирмата внася достатъчно количества, това е установено след проверки”, заяви Ваня Добрева, председател на Асоциация „Хипофиза”. 

Снимка: btvnovinite.bg

НПО-тата сравнили и отпуснатите и платените количества от медикаментите, които са най-интересни за паралелен износ. За целта получили данни от Здравната каса, в които броят опаковки по активни протоколи са повече от броя платени опаковки, както и обратното.

Според Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазвнаето има „абсолютна какафония” в събирането на информация за пазара на лекарствата.

От Здравната каса отричат тази информация. Според тях данните са некоректно представени. В момента в аптеките липсват лекарства за трансплантирани пациенти, такива с хронични заболявания и диабет. 

„Ние смятаме, че лекарствата не трябва да са в свободно движение”, отбеляза Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.  

А Анели се надява на по-строг контрол за да не страдат пациентите.

Вече се готвят законодателни промени и списъци, с които да се наблюдават количествата на конкретни лекарства, а други да се забранят за износ. 

От пациентските организации обаче смятат, че тази промяна няма да сработи в полза на пациентите.