Започна премахването на гумите под Аспаруховия мост във Варна. В серия репортажи ви показахме как местната община складира хиляди стари гуми точно под съоръжението.

Има минимална разлика с предишните пъти. Днес беше направен първият курс по извозването на гумите. Засега те се транспортират към вътрешността на страната, докато излезе разрешителното за нова общинска площадка за отпадъци.

Снимка: bTV

Малка част от струпаните гуми бяха натоварени до късния следобед. Кога ще дойдат и за останалите количества и ще премахнат целия леснозапалим отпадък, работниците не знаят.

„На община Варна е дадено предприсание да почисти замърсяването с излезли от употреба гуми със срок на изпълнение 17 септември”, заяви Диляна Бойканова – "Управление на отпадъците", РИОСВ – Варна.

Според екоинспекцията до месец общината трябва да отстрани и пропуски в подадените документи за нова площадка за отпадъци.

„И досега се извозваха събираните гуми по съществуващ договор, който имаме с цел преработка на отпадните гуми, а от другата седмица площадката ще бъде готова и ще започне да приема оттук нататък гумите, които се събират в града”, каза Иван Портних – кмет на Варна.

Снимка: bTV

Общината досега трупаше изхвърлените от граждани гуми под Аспаруховия мост до паркинга за репатрирани коли. След пожара, който тръгна от сметище под магистрала „Струма”, от пътната агенция провериха терена и също препоръчаха спешното им премахване. 

У нас има един единствен завод за преработка на употребявани гуми.