Български политици сравниха информацията за подслушването с аферата „Уотъргейт“. Някои поискаха проверка в Бюрото за контрол на СРС-тата дали лично са засегнати. А от ГЕРБ сравниха твърденията с аферата „Костинброд".

Още в средата на месец май такова искане бил ли е подслушван е подал бившият премиер Иван Костов. Определя случая като недопустим и скандален според европейските и световни стандарти.

В четвъртък такова искане до бюрото е внесъл и адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“.

„Имаше външно наблюдение, предимно залагат на електронно проследяване. Това е тежко престъпление, това е сравнимо с аферата „Уотъргейт“. Бойко Рашков му стиска достатъчно не само да разрита кочината, при подслушването се оставят следи, които няма как да се прескачат. Освен това подслушваните лица са много повече, не са само от тези три партии“, каза Хаджигенов. 

Мая Манолова поиска общи действия с партиите, от които има засегнати политици.

„Настояваме за пълно разследване подслушвани ли са политици, от кои органи, колко време, отговорните да бъдат наказани“, заяви Манолова.

"Информацията за подслушвани политици е чудовищна", написа Слави Трифонов в профила си във "Фейсбук".

Снимка: btvnovinite.bg

„За хората, поръчали и извършили това престъпление, веднага трябва да последва обвинение, съд и присъда. Само така ще покажем, че в България все още има остатъци от демократична и правова държава", пише лидерът на ИТН.

Скандалът коментираха и други политици и министри. 

„Настояваме да се изнесе истината, абсолютно недопустимо в демократична държава по този начин да се подслушват политици и то преди избори с оглед вероятно да се събира информация, така че чакаме органите да реагират и информират обществото“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Според мен не е нормално да се подслушват хора, без да има издадена съдебна заповед“, заяви финансовият министър Асен Василев.

От ГЕРБ определиха твърденията без доказателства като груба манипулация, сравнима с аферата "Костинброд".

„Отказваме да коментираме предизборни компромати. За нас това е спекулация, която цели скандал, който да отвлече общественото внимание от едноличния произвол на президента Радев и служебното му правителство“, се казва в позиция на партията.

Снимка: btvnovinite.bg

От ГЕРБ настояха за незабавни проверки от всички компетентни институции и публично оповестяване на резултатите от тях.