Гребци от националния отбор на България ловят незаконно риба в базата, където тренират. Това обвинение отправиха доброволци от Централната рибно-опазваща организация.

Стигнало се дори до схватки между състезатели и проверяващи. За случая ви разказахме преди близо месец. Вече има и развръзка.  

Марио Антонов и екипът му от 28 души са доброволци към Централната рибно-опазваща организация от няколко години. На поредната нощна обиколка засичат мрежа на странно място - националната гребна база на язовир Лобош.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мрежа беше закачена на шамандурата, която обозначава коридорите на гребците. Под нея. Отдолу. Извадихме я. Излязохме на брега”, разказва Марио Антонов.

На сутринта, докато доброволците спят в палатките, са събудени от тропане. Някакво момче обикаляло и крещяло: „Къде ми е мрежата”. Започнало да рита доброволците.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Марио нападателите са трима национали по гребане. Когато със служител от агенцията иска обяснение, е изгонен от треньорите в гребната база.
След инцидента с треньорите на националния отбор по гребане Румяна и Свилен Нейкови така и не успяхме да се свържем. Били ангажирани със състезания.

От федерацията съобщиха, че случаят ще се изясни на следващото заседание на Управителния съвет.
По-късно лично шефът на федерацията и бивш министър на спорта е потърсил доброволците. Обещал случаят да се изясни.

Екипът ни не беше допуснат до заседанието на Управителния съвет и очната ставка. В крайна сметка се стигна до решение.

Треньорите и състезателите ще бъдат наказани, но няма как да бъдат финансово наказани, защото нито едните, нито другите получават финансов стимул от федерацията, обяви Румяна Нейкова.

От федерацията отрекоха тримата 15-годишни национали да са бракониерствали.

Решението е Централната рибно-опазваща организация съвместно с Българска федерация по гребане ще обединят сили в борбата с бракониерите.